Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Kyokushin Karate története

2009.11.09

 

 

 

A Kyoksuhin Karatét Sosai Masutatsu Oyama alapította meg. A koreai születésű Oyama élénk gyermek volt, már gyerekkorában felkeltették érdeklődését a harci művészetek. Kezdetben tradicionális karatét tanult. Nemsokára kimagaslott a tanulók közül hatalmas fizikai ereje miatt. Mindenkit legyőzött - még a mesterét is. Eltökélte, ő lesz a világ legerősebb embere. Rengeteg edzett, hogy valóra váltsa álmát. A hagyományos karate alapjaira egyteljesen új rendszert dolgozott ki. Ez a rendszer a kör, az egyenes és a pont egységére épül. E szerint minden technika körkörös csípőmunkából indul, majd az energiát körkörös, vagy egyenes úton egy pontba fókuszáljuk. Így válik lehetségessé a test minden energiaforrásának mozgosítása és fókuszálása. Oyama mester ezek után azon volt, hogy minél több ellenfél ellen bizonyítsa iskolája keménységét, melyet Kyokushinnak (találkozás a végső igaszsággal) nevezett el. Minden kihívóját legyőzte. Mivel úgy érezte, bárkit le tud győzni, úgy gondolta, emberek között nem talál legyőzőre. Ezért bikák ellen állt ki harcolni. Több tucat bikát ölt meg egyetlen ütéssel.

Amerikai turnéjával megteremtette a Kyokushin pénzügyi alapjait, a világszervezetet a tókiói Honbuból irányította.

Magyarországon a Kyokushin megteremtése Hanshi Adámy István és Shihan Furkó Kálmán nevéhez fűződik. Sajnos Sósai halála után mind a nemzetközi, mind a hazai szervezetben szakadások történtek.

Makay László 1978-ban ismerkedett meg a Kyokushin Karatéval, mestere Adámy István. Munkája során több száz tanítványnak adta át tudását, meghonosította a Csepel - szigeten a Kyokushin Karatét. Csokonai Teréz személyében Európabajnok tanítványa is van. Készül a fekete övfokozatra, melyet tervei szerint nyáron szerez meg.

 

A DMTK Karate Szakosztály szerint a Kyokushin Karate egy tökéletesen kidolgozott iskola. A test és lélekfejlesztő gyakorlatokon keresztül a tanulók tökéletesítik magukat, jobb tagjai lesznek a társadalomnak.